Det er hundeeiers ansvar når en kongeørn tar livet av hunden

 

I NRK og i en rekke lokale og sentrale medier,  kan vi lese om hunden Kompis som ble spist opp av ørn, trolig en ung kongeørn. Den lille hunden på drøyt et år ble tatt noen meter fra husveggen.

En hund som blir fra ett til tre kg er helt innenfor det som en kongeørn kan avlive, og det skjer hvert eneste år at spesielt katter blir tatt av kongeørn i Norge.  Svært ofte også mindre hunder.

En russisk toy terrier blir et lett bytte for en kongeørn.

Dette bør hundeeiere som har små hunder være klar over og ta konsekvensen av slik at kongeørn og andre rovdyr ikke har mulighet til å ta livet av dem. I vinterhalvåret oppsøker unge kongeørner, andre rovfugler og rovdyr ofte bebyggelse. Unge hønsehauker og unge rever kan gå inn i hønsehus og duekleiver. Unge gauper kan komme helt inn til hus og unge kongeørner kan fly helt inn til bebyggelse når sulten gnager.

Derfor har alle som har små kjæledyr og husdyr et ansvar for at de ikke blir tatt av rovdyr og rovfugl. Dette ansvaret er nedfelt i norsk lov og er gjeldene for alle som har ansvar for levende dyr.

I lov om dyrevelferd heter det i § 24 sitat:

Dyreholder skal sikre at dyr får godt tilsyn og stell. Herunder sikre at dyr beskyttes mot skade, sykdom, parasitter og andre farer.

Andre farer er i dette tilfelle mulighet for at kongeørn kan gjøre skade på den lille hunden.

Ansvaret for hundedrapet på Refsnes i Kvæfjord kommune ligger på eierne av hunden og ikke på kongeørna.

Det ligger også et ansvar på mediene for å fremstille slike saker i et nøktern og riktig lys.  I altfor mange saker når rovdyr og rovfugl er involvert blir sakene såkalte klikk saker.  Det blir inntjening for mediene i stedet for opplysning til leserne.

Andreas Alarestos tolkning av barnerovet Nord- Finnland omkring 1843

Andreas Alariestos tolkning av barnerovet i Nord-Finland omkring 1843. (fra boken, ørnene en barenerøver, Per Tømmerås)

Hundeeieren Cecilie Edvardsen Norskott fra Kvæfjord er også redd for å sette barnevognen utenfor huset etter denne hendelsen. Det skal hun ikke være redd for. Historiene om ørnerov på barn både i Norge og andre land tok brått slutt etter historien om ørnerovet på Leka i Trøndelag for snart 90 år siden. I tidligere tider var det mange historier i hele Europa om ørnerov på barn men ingen av dem kan verifiseres.

The last comment and 1 other comment(s) need to be approved.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *