Amerikansk dommer Stanser historiens største salg av oljeutvinningsfelt

Oljeskadd fugl på strand

I går falt dommen. Flere fremtredende miljøorganisasjoner lykkes i sitt søksmål: De har klart å stanse et enormt salg av oljeutvinningsfelt i Mexicogolfen

av Olav Grinde

Publisert 29.01.2022

Salget av oljeutvinningsfeltene i Mexicogolfen ble annonsert få dager etter den store internasjonale klimakonferanse COP26 i Glasgow i november. Sterk kritikk ble rettet mot Biden-administrasjonen for å praktisere en hyklersk klimapolitikk. Kritikerne mente dette viste et himmelvidt gap mellom retorikk og handling.

Center for Biological Diversity og Friends of the Earth har vunnet frem i retten mot oljeboring i sårbare områder.

Men de som tror at den nye dommen er et nederlag for president Joe Biden og hans regjering, har ikke fulgt med i timen. I denne saken må man få med seg alle fakta for å få et tydelig og riktig bilde …

Salget av oljefeltene ble planlagt allerede under forrige president, Donald J. Trump. Totalt var det snakk om 323 000 kvadradkilometer (80,8 millioner acres). Dette ville vært det største i amerikansk historie.

Tvunget til salg

Biden-regjeringen forsøkte faktisk først å stanse dette salget gjennom en såkalt Executive Order (dekret). Men den Trump-oppnevnte dommeren Terry A. Doughty i Louisiana påla dem til å gjennomføre det. Doughty er forresten én av de 234 dommerne som ble oppnevnt av Trump. Over en fjerdedel av USAs nåværende føderale dommere, inkludert tre nye høyesterettsdommere, ble oppnevnt av landets forrige president.

Et bevisst mangelfullt salg

Så det var nettopp dette regjeringen gjorde. Med innenriksminister Deb Haaland i spissen annonserte Bidens medarbeidere salget og delvis gjennomførte det, vel vitende om at ikke alt var slik det skulle være. Viktige konsekvensanalyser og andre miljøpåbud var nemlig ikke gjennomført.

Dermed gikk miljøorganisasjonene til sak. Med solid dokumentasjon – og påstand om manglende miljøanalyser og konsekvensutredninger – vant de i går saken. Domsavsigelsen fra den føderale dommeren Rudolph Contreras i hovedstaden Washington D.C. er krystallklar. Salg av oljefelt som allerede er gjennomført, vil bli reversert, og salg av de øvrige blokkene blir inntil videre blokkert. I dag har Friends of the Earth, Sierra Club og deres mange miljøkolleger all grunn til å feire.

Tapet er en seier for Biden

Dermed har president Biden og hans team faktisk fått det slik de ønsket: Salget som Trump planla, og domsavigelsen til den føderale dommeren i Louisiana som han håndplukket, blir simpelthen ikke noe av. Faktisk kan denne avgjørelsen få konsekvenser også for salget av andre oljefelt, blant annet i Alaska.