Fem Farlige Folk For NATUREN

Av Magne Helge Sleire

Noen av de største bedriftene i Norge har sammen med Statkraft gått ut og presset både politikere og det norske folk.  Nå må vi kjenne vår besøkelsestid.  Vi må produsere mer vannkraft og vindkraft på land forteller de i kor.  

Fra venstre: Konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen, Øyvind Eriksen i Aker, Hilde Merethe Aasheim i Hydro, Christiian Rynning-Tønnesen i Statkraft og Anders Oppedal i Equinor.    Foto: Skjermdump fra NRK

Knuse naturen

Alle disse fem ønsker å knuse ennå mer av vår sårbare natur og i tillegg avverne våre varig vernede vassdrag.  

Alle fem mener at vi må være fremoverlent ambisiøs og langsiktig.  Å sikre billig strøm til sine bedrifter. 

Det som både politikerne og folk må forså, er at de ønsker billig kraft på bekostning av mennesker og naturen sine vegne.  Vi skal være med å subsidiere både linjenett gjennom Statnett.  Vi skal subsidiere vindkraft på land og ute på havet.  Og vi skal i tillegg betale med vår unike og sårbare natur.   

Bauksitt gruve til Norsk Hydro i Brasil. Foto: Naturfilmkanalen

Både Norsk Hydro, Equinor, Statkraft, Aker og Kongsberg gruppen ønsker å være konkurransedyktige som de selv sier.   

Sitat: Vi trenger derfor landbasert vind, vannkraft og havvind. Landbasert vind kan raskt gi oss mer kraft. Mer vannkraft vil styrke fleksibiliteten i kraftsystemet som vi trenger når vinden ikke blåser og sola ikke skinner. Havvind kan gi virkelig store volumer, og sikre overskudd og konkurransedyktig kraft på lang sikt.

For å få til denne konkurransefordelen må det knuses mer norsk natur og det må avvernes mange vernede vassdrag.  I tillegg må vanlige folk punge ut med subsidier.  

Og dette til bedrifter som har titalls milliarder i overskudd i kvartalet. 

Selskapene bruker også en av de fem aktørene, nemlig Statkraft sin egen undersøkelse om hvordan kraftsituasjonen vil være i 2026.  Den viser et underskudd.  Det de heller burde ha gjort er å bruke Norges Vassdrag og Energidirektorat NVE sin relativt ferske rapport om det samme tema.  Den kom ut i oktober 2021.  Rapporten viser at vi vil ha et overskudd på kraft på 7 TWh i 2030. https://publikasjoner.nve.no/rapport/2021/rapport2021_29.pdf

Demonstrasjon februar 2022 mot Equinor i Argentina. Foto: Agustina Stegmann.

Hydro og Equinor ødelegger natur i Argentina og Brasil

Ser vi på hvordan noen disse bedriftene har ødelagt og fortsatt ødelegger for mennesker og natur rundt om i verden, er det svært viktig å rope et varsku når de nå prøver å få politikerne i Norge på sin side i sin iver etter å øke sine virksomheter og fortjeneste.  

Norsk Hydro har over mange år med sin alumina og bauksitt produksjon i Brasil, ødelagt regnskog, forurenset vann og er storforbruker av elkraft på bekosting både av urfolk og natur. 

Equinor er en bedrift som i disse dager har stor motstand i Argentina.  Det foregår nå en stor kampanje mot Equinor sin oljeboring i et svært sårbart området utenfor kysten sør i Argentina.  

La disse bedriftene heller kjøpe seg en tomt for eksempel i England, og la dem få bygge sitt eget atomkraftverk og la de betale kabelen over Nordsjøen og linjene til sine bedrifter.  Så har de kanskje den elkraften de så sårt mener de trenger. 

The last comment and 29 other comment(s) need to be approved.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *