Ukens alder på art
Brunrotte

Hver uke presenterer Naturfilmkanalen arter som har en kjent maksimumsalder. Denne uken er brunrotten presentert.

Publisert 08.01.20  I  Skrevet av Andrine Sleire Tistel

Brunrotte (Rattus Norvegicus) er en smågnagerart i musefamilien. Det er denne arten som for mange er synonym med begrepet rotte. Brunrotten har i alle år hatt stor betydning for mennesker, både medisinsk og i annen forskning, men også som smittespreder.

Rotten kan tilpasse seg det meste, både i omgivelser og næringstilgang. Det er en svært fleksibel art. Tidligere var brunrotten lokalisert til skogen og jorder, men i dag lever den i de fleste habitater, både i byer og jordbruksland. Arten er altetende, og smaker på det meste, uavhengig om det er vegetabilsk eller animalsk. Brunrotten er nattaktiv, og for det meste i første delen av natten.

Brunrotten kan formere seg året rundt om det er gode forhold. Det å ha fem kull i året er ikke uvanlig for en brunrotte som har gode vilkår for det. I et kull er det vanligvis 3-7 unger, der hunnrotten har en drektighetstid på rundt 3 uker. En brunrotte er kjønnsmoden når det har gått mellom 40 og 60 dager.

Dette er en art som er klassifisert som livskraftig (LC) på den norske rødlisten, mye grunnet dens store reproduksjonsevne. Selv om arten er livskraftig, så blir den sjeldent gammel. I fangenskap kan brunrotten bli opp til fire år, mens den som regel ikke blir mer enn 1 år i det fri. Den eldste registrerte brunrotten som levde i det fri, ble 2 år gammel.

The last comment needs to be approved.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *