Ukens alder på art
Kartlav

Hver uke presenterer Naturfilmkanalen en dyre-,fugle- eller planteart som har en kjent maksimumsalder. Denne uken er kartlav presentert.

Publisert 28.10.19  I  Skrevet av Andrine Sleire Tistel

Kartlav (Rhizocarpon geographicum) er av typen skorpelav som holder til i fjellet, og den vokser som gulgrønne flak på berg og steiner. Grunnen til navnet kartlav er kombinasjonen vekstformen og fargen som ser ut som kart over landområder. Kartlav består av grå, brune eller gule skorpelav. Rhizocarpon geographicum er en stor art, og er gul.

Lav er en kombinasjon mellom sopp og alge, der soppen tar opp mineraler og vann som algen også har bruk for.  Algen produserer gjennom fotosyntesen sukker som soppen har bruk for. Det er soppen som gir laven form og farge (i dette tilfellet den grønne/gulgrønne fargen og den kartlignende formen). Algene lever inni soppen, under overflaten på laven. Lav kan nedsette livsfunksjonene til et minimum, og den kan tåle langvarig tørke. Lav er svært ømfintlige for luftforurensing, og dermed ser en mye mer lav i høyre fjellområder uten mye forurensing, enn i byene med mye forurensing.

Kartlav vokser rundt 2mm i året, men den kan til gjengjeld bli flere hundre år gammel! Det er en livskraftig art, og Artsdatabanken har registrert kartlav som Livskraftig =LC.

The last comment and 29 other comment(s) need to be approved.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *