Myten om døgnfluen: Hvor lenge lever den egentlig?

Hver uke presenterer Naturfilmkanalen en dyre-, fugle – eller planteart som har en kjent maksimumsalder. Denne uken er døgnfluen presentert.

Publisert 24.09.19 l  Andrine Sleire Tistel

Lever virkelig døgnfluen i bare ett døgn?

Det finnes over 3 100 ulike arter av døgnfluer, og i Norge finnes det 48 arter. Døgnfluen er utbredt over hele verden, og den lever i og ved ferskvann, både store vann og små dammer og pytter. Døgnfluer (Ephemeroptera) regnes som den mest primitive av de nålevende, vingete insektene. De er spinkelt bygd, og er inntil 20mm lange. Hannen er mindre enn hunnen, og er den som i de fleste tilfeller dør først når parringen har foregått.

Det at døgnfluen bare lever i 1 døgn, noen timer eller 2 uker, er en myte. Døgnfluen kan faktisk leve i 3 år! De forskjellige artene gjennomgår tre ulike stadier i løpet av livet. Den første er nymfestadiet. I dette stadiet er det døgnfluen lever mesteparten av sitt liv. Her tilbringer døgnfluen seg i vannmassene, og de livnærer seg for det meste av alger, algeplankton og annet organisk materiale i vannmassene. Noen døgnfluer lever av mindre dyr, slik som familien fliksidedøgnfluer (Siphlonuridae). Utviklingen i nymfestadiet tar vanligvis 1 til 2 år.

Mot slutten av nymfestadiet søker døgnfluen opp fra vannet, og den går over i subimagostadiet. Subimagostadiet er unikt hos døgnfluene. Dette stadiet er vanligvis ganske kort. Døgnfluen er nå fullt utviklet, men den er fortsatt i den siste nymfehuden. Det siste stadiet til døgnfluen er imago, også kallet fluestadiet. I dette stadiet er døgnfluen helt utviklet, voksen og kjønnsmoden. I denne perioden er munndelene nesten helt redusert, og døgnfluen kan ikke ta opp næring. I imago skjer parringen, og døgnfluene dør kort tid etter at parringen har skjedd. Det er dette stadiet, imago, som er mest kjent for folk flest, og derfor mange tror at døgnfluen bare lever noen timer, til maksimum 3 uker. Faktum er at den levetiden er levetiden som er igjen etter parringen har foregått, og navnet kommer dermed av den korte levetiden til det voksne insektet.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *