Tragedien er begynt på Haramsøya

Magne Helge Sleire

24.3.2022

Den første havørna som er funnet lemlestet av vindkraftanlegget på Haramsøya er et faktum.

Det var kun deler av en vinge som ble liggende igjen mellom to turbiner, så om ørna er i live og hopper rundt på øya eller om den er sanket inn av Zephyr sine arbeidere, er litt usikkert.

Funnet av turgåer

Det var Birger Bunloes som fant ørnevingen og han meldte fra både til politi og viltnemda i kommunen.

Politiet skal i utgangspunktet etterforske miljøkriminalitet, men i dette tilfellet er det forskjell på om en fredet art er drept av en vindturbin eller en rifle. Når Naturfilmkanalen tar kontakt med politiet i Ålesund og økokrim i Oslo, har de uklare meninger om saken.  Politeiet i Ålesund hendviser Birger Bunloes til viltnemda og økokrim er uisikker på hvordan en vurderer slike miljøsaker.

I følge Norsk lov er havørna totalfredet i Norge, men når en havørn blir drept av en vindturbin som er satt opp rett ved et fuglefredningsområde på Haramsøya behandler både politi og økokrim som om det ikke er skjedd noe ulovlig .

Norsk lov er brutt men hverken politi eller økokrim bryr seg om saken.

Hjerteskjærende

I en kommentar svarer Naturvernforbundet at dette er hjerteskjærende og dessverre nok et eksempel på hvor galt det kan gå når norske myndigheter presser gjennom store prosjekter uten å utrede skikkelig hvordan det vil påvirke naturen.

Naturfilmkanalen har vært i kontakt med driftsleder Joakim Egeberg i Haram vindkraftverk. Han kjenner ikke til saken og Zephyr sentralt har ikke svart på hendvendelsen fra Naturfilmkanalen.

Foto: Birger Bunloes

The last comment and 5 other comment(s) need to be approved.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *