Ukens alder på art
Nordpadde

Hver uke presenterer Naturfilmkanalen en dyre-, fugle – eller planteart som har en kjent maksimumsalder. Denne uken er nordpadden (bufo bufo) presentert.

Publisert 22.10.19  I  Skrevet av Andrine Sleire Tistel

Nordpadde (Bufo bufo) er en amfibieart i familien padder. Den ble tidligere kalt «vanlig padde». Padden skiller ut gift (bufonin) over det meste av kroppen, og spesielt mye fra de store parotidekjertlene i nakken. Denne giften beskytter padden fra å bli spist, og den tjener trolig som vern mot infeksjoner.

Paddene er vanligvis 6-10 cm lange, og hunnen er størst. Den er dårlig til å hoppe, bakbeina er vesentlig kortere enn hos frosken, og den beveger seg tregt. Utbredt i det meste av Europa, i Nord-Afrika, og i Asia til Japan og Kina. Her i Norge finner en nordpadden i det meste av lavlandet i Sør-Norge, spesielt i kyststrøkene. Nordpadden er den eneste padden vi har i Norge.

Arten er vekselvarm, og de lever en stor del av livet på land, men også i vann. De voksne paddene puster for det meste med lungene, men de kan også pusten gjennom huden. De overvintrer på frostfrier steder i huler, under vedstabler osv. Paddene overvintrer ikke i vann, slik som frosker gjør. Eggleggingen og forplantningen, som skjer på våren, foregår i vann og dammer som har godt med vegetasjon eller greiner fra trær.

Nordpadden kan bli over 30 år gamle. Artsdatabanken har klassifisert nordpadden som LC= livskraftig. En av grunnene til at paddene kan bli så gamle, og at den er livskraftig, er at den ikke har noen naturlige fiender. Det er få dyr som spiser padder, og giften den utskiller er en forsvarsmetode som virker å være godt fungerende. Det er enkelte ildere som spesialiserer seg på paddejakt, men de fleste paddene som blir drept, blir påkjørt.

The last comment and 4 other comment(s) need to be approved.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *