Etablering av «grønne datasentre» kan bli en katastrofe for vår natur

Publisert 22.10.19  I  Skrevet av Magne Sleire

Fossenbratte, Samnanger.

Det blir lite grønt når en tar med konsekvensene for de mange datasentrene som planlegges i Norge. En av de største konsekvensene er at det må bygges store mengder vind og vannkraft for at disse strømslukerne skal få nok kraft; «grønn» kraft. Fossen bratte (foto ovenfor) i Samnanger vil med stor sannsynlighet bli utbygget om den store etterspørselen etter elkraft fortsetter.

Subsidiert næring

Tar en i betraktning at det er ny fornybar kraft som skal forsyne datasentrene med strøm, vil disse datasentrene gå på fornybar strøm som er produsert med store subsidier. Vindkraften er svært subsidiert, og i tillegg slipper datasentrene store avgifter på elkraften de bruker. Totalt vil dette gi subsidier til disse anleggene for milliarder i årene som kommer. Norge vil altså subsidiere de såkalte grønne datasentrene med svært billig kraft på bekostning av norsk natur.

Redusert el-avgift

Det ble innført redusert el-avgift for store datasentre 1. januar 2016. Målet var å gjøre det attraktivt for store datasentre å være lokalisert i Norge. Den reduserte avgiften til industrien er på cirka 15 øre/kWh. Med datasenter menes foretak som har lagring og prosessering av data som sin hovedsakelige næringsvirksomhet. I 2018 trakk Stortinget støtten til datasentre som produserer kryptovaluta.

Lokker kommuner med arbeidsplasser

Kommunestyret i Samnanger i Hordaland har nettopp sagt ja til et stort datasenter i kommunen. Det er arbeidsplasser og inntekter som lokker, og det vil bli det største datasenteret i landet, med over 100 ansatte.

IT-næringen arbeider aktivt for at Norge skal bli en stor aktør i denne næringen, og i en kronikk i IKT Norge står det blant annet at Norge trenger grønne datasentre – uten kjepper i hjulene. Men hvorfor skal vi i Norge være med på å betale for dette? Gi dem stor subsidier i form av subsidiert vindkraft og reduserte avgifter på elkraft.

Det hele på bekostning av vår vakre natur.

The last comment needs to be approved.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *