Ukens fremmedart
Mårhund

Hver uke presenterer Naturfilmkanalen arter som er uønsket i Norge, og arter som er truet. Denne uken er mårhunden presentert.

Publisert 27.08.19  l  Skrevet av Andrine Sleire Tistel

Mårhunden (Nyctereutes procyonides) er på størrelsen med en rev, og kan minne om en vaskebjørn i ansiktet. Bakfra er det nesten umulig å skille mellom en grevling og mårhund. I Norge ble mårhunden for første gang registrert med sikkerhet i 1983, øst for Kirkenes i Finmark.

Mårhunden er på artsdatabanken sin fremmedartsliste, og er risikovurdert til SE (Svært høy risiko).

Nyctereutes procyonides er opprinnelig fra Asia, og ble i 1928 innført til vestlige deler av det tidligere Sovjetunionen. Den blir rundt 10kg (om høsten), og den spiser det meste den kommer over. Mårhunden blir kjønnsmoden når den er mellom 9 og 11 måneder, og hunnene kan få ett ungekull årlig, med normalt 6-10 unger per kull.

I løpet av de tre første levemånedene dør over halvparten av mårhundvalpene, og gjennomsnittlig levealder på mårhundens er cirka tre til fem år.

Jakt på mårhund er tillat hele året, over hele landet, selv om den for det meste forekommer i nord-Norge