«Titusenvis av hvalross strandet i Alaska»

«35.000 hvalrosser er strandet i Alaska»!
Dette stod å lese i Dagbladet, 2 okt. 2014VG fulgte samme dag opp med: «35000 utmattede hvalrosser strandet, sliter med å finne is i Arktis».

Men hva er sannheten om hvalrossene på stranden i Alaska?
Minst 35 000 hvalrosser er strandet ved den nordvestlige kystlinjen i Alaska, melder nyhetsbyrået AP.

Hvalrossene trenger isen for å ha noe å hvile seg på underveis i jakten på mat, ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration. I mangel på is, grunnet varmere klima, har hvalrossene trukket inn mot land i stedet.

En rapport fra Aerial Surveys of Arctic Marine Mammals viser at det rett før helga ikke var noe is i området, og at det befant seg over hvalrosser på stranda ved Point Lay. Minst 36 av dem var døde, ifølge rapporten.

Fenomenet er relativt nytt, da det for første gang ble oppdaget hvalrosser ved denne stranda i 2007, melder CNN. I fjor viste en undersøkelse at det befant seg om lag 10 000 hvalrosser ved den samme stranda.

De fleste rapporter med unntak av noen svært få nettsteder har knyttet rekordtallene på hvalross til lav sjøis og over natten er hvalrossen et internasjonalt symbol på klimaendringer. New York Times kalte situasjonen en «hvalrosskrise», og NBC News rapporterte at det var et veldig visuelt tegn på hva dyreforskere bekymrer seg om. Fra Arktis til Antarktis må enkelte arter tilpasse seg eller dø, i møte med den langsiktige trusselen om en oppvarmingsplanet.
Men to hvalrosseksperter som har et et National Science Foundation-stipend for å analysere nylige historiske og forhistoriske hvalrossprøver og for å samle artenes 4.000-årige historie, sier at vi ikke forstår nok om «normal» hvalross adverd for å vite om den massive mengden hvalross er normal eller ikke.

Nicole Misarti, en professor ved Universitetet i Alaska Fairbanks og Lara Horstmann, professor i marinbiologi, sier at det absolutt ikke er enestående: Massive antall av hvalross er årlige hendelser i Russland, og ble registrert i Alaska i 1938. Bare fordi hvalrossen ikke har trukket seg ut i dette bestemte stedet i så store tall i løpet av den begrensede tiden vi har studert dem, betyr ikke at oppførselen nødvendigvis er unormal eller relatert til klimaendringer.

The last comment and 36 other comment(s) need to be approved.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *