Over 300 drap i brasiliansk Amazonas i konflikten om avskoging og bevaring

Konflikten mellom illegal skogrydding og hogst har vært et problem i svært mange år i Brasil. I de 10 siste årene er det drept en person nesten hver tiende dag i denne tragiske skogkonflikten.

Publisert 05.11.2019  I  Skrevet av Magne Sleire

Avskoging og kvegdrift har dramatiske konsekvenser for naturen. Bildet er fra Mato Grosso

Det er svært risikabelt å gå imot illegale kriminelle bander som nå har organisert seg i et nettverk i Brasil. Dette har over 300 personer fått lide for de siste 10 årene. De er regelrett henrettet for sin sak for naturmiljøet og sin fremtid.

I 2017 hadde jeg et møte med en gruppe miljøvernforkjempere i delstaten Mato Grosso om problemene som de møter i hverdagen. Ingen av dem turt å stå frem til intervju. Møte vi hadde var i et lokale hvor det ikke var vinduer. De virket også redde og usikre på hvem jeg var. Det kunne jo tenkes at jeg var en utsending fra nettverket til de illegale tømmerhuggerne.

Etter hvert ble jeg trodd, at jeg var en av dem og en som hadde samme syn og intensjoner for å arbeide mot det tragiske som skjer i Amazonas. Da ble jeg fortalt hvor vanskelig det var å fronte dette viktige arbeidet. De var livredde.

I nabostaten Para, som er en av de verste statene på avskoging i Brasil, fikk jeg selv se hvordan disse gruppene går frem. Trusler om drap mot familien gjorde sitt til at det var svært få som turte vise meg områder med ulovlig tømmerhogst.

Urørt regnskog i Amazonas // foto: Augustina Stegmann

Via miljøvernforkjemperne i Mato Grosso fikk jeg et navn på en som turte å vise meg ulovlig hugget tømmer nær byen Santarem i delstaten Para. Da vi var i gang med opptakene inne i et verneområde fikk plutselig kontakten min panikk. Det kom folk, og vi måtte gjemme oss mellom tømmerstokker og løvverk.

For meg var det en spesiell opplevelse, men for dem som arbeider med dette til dagen er det nesten uutholdelig.

Det ser ut som om den sittende presidenten i Brasil, Jair Bolsonaro ønsker å fortsette avskogingen i stor stil, så fremtiden ser ikke særlig lys ut for miljøvernforkjemperne eller for dette store og viktige skogsområdet, Amazonas.

The last comment and 63 other comment(s) need to be approved.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *