Ukens alder på art
Svarttrost

Hver uke presenterer Naturfilmkanalen arter som har en kjent maksimumsalder. Denne uken er svarttrosten presentert.

Publisert 16.01.20  I  Skrevet av Andrine Sleire Tistel

Svarttrosten (Turdus merula) er en fugleart i trostefamilien. Det er en art som er utbredt i hele Europa, Nord-Afrika og i deler av Asia. I Norge er det en vanlig hekkefugl i lavere skogtrakter og bystrøk over hele landet til Finnmark. Svarttrosten er en trekkfugl, og om vinteren er de fleste «norske» svarttrostene reist sørover i Europa, mens noen overvintrer i Norge. En regner med at rundt 61% av svarttrosten trekker ut av landet for vinteren. De svarttrostene som overvintrer i Norge kan overvintre helt opp til Troms. Svarttrosten spiser det meste, som for eksempel insekter, meitemark, bær, frukt og frø.

Hannen er svært enkel å kjenne igjen, da den er helsvart med et okergult nebb. Hunnen er derimot mørkebrun, og dermed helt ulik i fargen enn hannen. Reiret til svarttrosten blir plassert i en busk eller i et lavt tre, noen ganger i en bergvegg eller hylle i en mur. Trosten får vanligvis 4-6 blågrønne egg, som ruges av hunnen i rundt to uker. Etter klekking tar det rundt 14 dager til ungene forlater redet. I Norge er svarttrosten en livskraftig art (LC=livskraftig på Artsdatabankens liste), og det er en fugl som kan bli svært gammel. Den eldste svarttrosten registrert ved ringmerking ble hele 17 år!

Click here to add your own text

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *